niedziela, grudnia 19, 2010

Pierniczki świąteczne

To moje pierwsze pierniczki, które upiekłam, przepis znalazłam w Internecie i jest już przeze mnie sprawdzony, polecam bo wyszły naprawdę smakowe:)
 

Pierniczki świąteczne


Składniki na około 100 sztuk:

 - 55 dag (550 g) mąki tortowej lub poznańskiej (+ więcej do podsypywania)
 - 30 dag (300g) miodu
 - 10 dag (100g)cukru pudru
 - 12 dag (120 g) masła
 - 1 jajko
 - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - przyprawa do piernika - około 40g do50g
 - kakao (2 łyżki)

Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju.
Wałkować podsypując mąką (grubość około 2-3 mm, grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
 - Pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (np. wykałaczką).
- Pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później miękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami.

Uwaga:
Lukrowanie pierniczków najlepiej pozostawić na kilka dni przed świętami !
Smacznego :)


Renifer dla wszystkich, wraz ze świątecznymi życzeniami:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawione słowa...

Copyright © 2016 Agea Happiness-Moje Pasje , Blogger